Urbanjurist: wie, wat en waarom.

  • 28 april 2017

Wie: Urban Bout
Wat: Urbanjurist is een advieskantoor voor de creatieve sector. Advisering van artiest tot architect!
Waarom: Vanaf de brugklas wist ik al dat ik iets met rechten wilde doen. Het creatieve proces om het juiste argument voor het juiste moment te vinden boeide mij al vanaf jonge leeftijd. Een andere belangrijke motivatie is dat muziek er thuis met de paplepel ingegoten is (thanks dad!). Dat ik deze 2 passies op een latere leeftijd zou combineren was op dat moment nog geheel niet duidelijk.

Fast forward… Mijn passie voor muziek kwam tot uiting in de vorm van Hip Hop producties en rap (Coup deVillz voor de nieuwsgierigen…. do your googles :)).

Omdat ik in het artiestenwereldje te vinden was en mensen wisten dat ik rechten studeerde werd ik regelmatig gevraagd om muziekcontracten te beoordelen. Toen de keuze was aangebroken om mezelf te specialiseren in m’n studie kwamen de 2 werelden bij elkaar. Ik koos voor de afstudeerrichting bedrijfsrecht met auteursrecht als specialisatie. Dat dit geen onverstandige keuze was, blijkt uit het feit dat advocaat-generaal D.W.F. Verkade in zijn conclusie bij de Hoge Raad uitspraak  Jelles/Gemeente Zwolle (2003, noot 49) verwijst naar mijn afstudeerscriptie en het standpunt dat ik daarin inneem.

Fast, fast forward…. het beginpunt was het muziekrecht maar uiteindelijk kwam het besef dat creatieve partijen uit alle branches met dezelfde vraagstukken zitten. Of het nou artiesten, architecten of journalisten betreft. De rode draad op juridisch gebied blijft het beschermen en faciliteren van het (Auteurs-)recht en andere intellectuele eigendomsrechten zoals bijvoorbeeld het merkrecht. Naast deze specialistische onderwerpen hebben deze partijen natuurlijk ook te maken met meer algemenere vraagstukken zoals contractenrecht en arbeidsrecht. Gezien het voorgaande is mijn dienstverlening over de jaren heen steeds ruimer geworden. In het kort beschrijf ik mijn dienstverlening als volgt: Ik vertaal creatieve belangen in juridische belangen.

Ervaring

Na mijn studie ben ik werkzaam geweest als jurist bij het Gerechtshof te Den Haag (Kamer Intellectueel Eigendomsrecht) en de Consumentenbond (jurist Consument en Recht). Vanaf 2009 run ik mijn eigen adviespraktijk.

Mijn motto

… Creativity is Key. Let the Creative be Creative …

Urban Bout