Urbanjurist

CREATIVE CONTROL

  • 22 januari 2021

CREATIVE CONTROL

Ik beoordeel regelmatig contracten voor creatives (van artiesten tot software ontwikkelaars).

Een belangrijke vraag die ik mezelf stel, is op welke manier het contract je creative control beïnvloedt.

Wat is creative control?

Het recht om zelf te bepalen of en hoe je werk gereleased wordt
Het recht om een passende vergoeding voor je werk te ontvangen
Het recht om zelf te bepalen waarvoor jij je naam gebruikt
Het recht om [vul in wat voor jou belangrijk is in jouw artistry]

Een van de redenen om mezelf tijdens mijn studie recht aan de Leidse Universiteit te verdiepen in auteursrecht was dat ik als artiest (ik ben gepensioneerd rapper) wist hoe belangrijk creative control was. Ik had voordat ik aan m’n studie begon veel ambitieuze artiesten gezien die getekend werden en na 1 succesvol project (kwalitatief gezien althans) uit de spotlights verdwenen.

Ik vroeg me altijd af waarom ik niets meer van ze hoorde. Jaren later kwam ik er uiteindelijk achter dat ze geen muziek meer mochten uitbrengen onder hun eigen naam en geen zeggenschap hadden over de muziek die ze gecreëerd hadden. Ze waren geshelved. Het kwam erop neer dat hun muziek op de plank lag te verstoffen zonder dat zij hier nog zeggenschap over hadden. They signed away their creative control. I knew I had to educate myself on this because I stand for creatives (Ik ben begonnen met het adviseren van artiesten maar in de loop der tijd heb ik creatives uit uiteenlopende branches mogen vertegenwoordigen)

Stel je nu eens voor dat je creëert maar je hebt geen controle over de uiteindelijke versie en of je je creatie überhaupt gedeeld wordt of niet. Wat gebeurt er nadat jij je creatie gemaakt hebt? Hoeveel controle kun je er dan nog over uitoefenen?

Think about it …..

Urban Bout