AUTEURSRECHT || REGISTRATIE

  • 18 januari 2021

auteursrecht || registratie

Als het gaat over auteursrecht komt de volgende vraag regelmatig voorbij:
‘Ik kan toch gewoon mijn werk (idee, track, schets, format, concept enz) in een gesloten envelop naar mezelf versturen zodat ik kan aantonen dat ik het auteursrecht heb?’

Dit kan inderdaad maar het probleem hiermee is dat het niet 100% vast te stellen is dat hetgeen er nu in de envelop zit ook ten tijde van het verzenden in de envelop zat. We kennen allemaal wel films waarin enveloppen open gestoomd worden om snode plannen uit te voeren (yes showing my age, I know :)). Een verzegelde envelop met stempel zoals te zien in de foto komt al een stuk hoger op de bewijsladder.

Een sterker bewijsmiddel echter is een neutrale instantie die jouw werk een tijdregistratie geeft. Een rechter zal aan dit bewijsmiddel meer gewicht toekennen.

Ik hoor de artiesten al zeggen: ‘Dit heb ik toch al geregeld op het moment dat ik mijn nummers aanmeld bij Buma? De verwarring is begrijpelijk maar de aanmelding van je nummers bij Buma kun je niet als bewijsmiddel voor het auteursrecht gebruiken. Als iemand betwist dat jij de auteur bent, zul je alsnog moeten aantonen dat jij de rechthebbende bent en dus recht hebt op auteursrechtgelden.

Wil je meer lezen over auteursrecht en bewijsmiddelen. Bekijk dan mijn eerdere post met titel: Auteursrecht op mijn werk, hoe regel ik dat?

Urban Bout